Wykres dnia BIK, 5 czerwca 2018 r.

Każdego roku przygodę z kredytem bankowym rozpoczyna ok. 600 tys. nowych klientów, którzy nigdy wcześniej nie korzystali z kredytu w sektorze bankowym. Wśród nowych klientów w 2017 r. większość (72,4%) stanowili młodzi klienci poniżej 35 roku życia. Najliczniejszą grupę (41,0%) stanowili najmłodsi klienci w wieku do 24 lat. Najczęściej wybieranym produktem kredytowym przez nowych klientów w 2017 r. był kredyt ratalny (40%), następnie kredyt gotówkowy (23%) i limit kredytowy (18%).

BIK_Wykres dnia z logo_05.06.2018.jpg

Nowi klienci pierwsze umowy kredytowe podpisują zazwyczaj na niższe kwoty. Dla przykładu średnia kwota kredytu gotówkowego zaciągniętego przez nowego klienta wyniosła 13,6 tys. zł w porównaniu do 17,8 tys. zł dla wszystkich klientów, którzy korzystali z kredytu gotówkowego w 2017 r. Średnia kwota limitu kredytowego w koncie osobistym dla nowego klienta wyniosła 1,7 tys. zł w porównaniu do 4,3 tys. zł dla wszystkich klientów, którzy podpisali umowę o limit kredytowy w koncie w 2017 r.